Javorový sirup je přírodní sladidlo, dělané z mízy javoru cukrového. Můžeme ho použít jako zdravé sladidlo. Dává se k teplým i studeným nápojům. Také je dobrý u dezertů a často se nalévá na palačinky a waffle. Původně ho vyráběli původní obyvatelé Severní Ameriky. Dnes se vyrábí v Kanadě a v Severní Americe. Jsou také různé klasifikace javorového sirupu např. extra light, light, medium, amber a dark. Nejpopulárnější jsou asi Extra Light- nejdražší barva jemně zlatavá a Dark- velmi hustý, nejlevnější.
Působí také preventivně proti cukrovce. Nejlevněji se prodává 250g kolem 150 Kč. Také se z něj vyrábí javorový cukr, javorová smetana, javorové máslo, javorový karamel, javorové bonbony, a dokonce se z něj může udělat i limonáda. Javorový strom musí být alespoň 40 let starý, aby se z něho mohl dělat sirup.
Otázka
Odkud je javorový sirup?
Maxmilián Hes
Zdroje:
1. https://cs.wikipedia.org/wiki/Javorov%C3%BD_sirup
3.https://seminka.webnode.cz/javorovy-sirup/
4.https://www.farmersalmanac.com/from-maple-tree-to-maple-syrup-facts-72
hezký dlouhý text, sirup pochází ze Severní Ameriky.
OdpovědětVymazat